Helpota migreeniä oikeanlaisella valaistuksella

Jos kamppailet kroonisen migreenin kanssa, valaistus voi olla yksi pahimmista vihollisistasi. Silmien valonarkuus estää mahdollisesti sinua elämästä normaalia arkeasi.  Kun ymmärrät, kuinka tietynlaiset valonsävyt vaikuttavat migreeniisi, voit säätää elinympäristösi valaistusta sinulle sopivaksi ja välttääksesi valaistuksesta aiheutuneet migreenit.

Visuaaliset ärsykkeet triggeröivät

Valo ja siihen liittyvät visuaaliset ärsykkeet voivat laukaista migreeniherkissä ihmisissä kohtauksia. Valoherkkyys on oire, josta reilu 80% migreenipotilaista ilmoittaa kärsivänsä. Visuaalisia ärsykkeitä ovat mm. välkkyvät tai sykkivät valot, toistuvat kuviot, häikäisy, kirkkaat valot, tietokoneen näytöt, TV ja elokuvat.  Myös fluoresoiva valo sisältää näkymätöntä sykkimistä, minkä vuoksi monet ilmoittavat sen migreenin laukaisevana.

Ihmissilmä näkee valonsäteet punaisena, oranssina, keltaisena, vihreänä, sinisenä, indigona ja violettina. Kun nämä säteet yhdistetään, ne tuottavat valkoista valoa. Erityisesti kaksi valonväriä, sininen ja vihreä ovat kiinnostavia migreenin ehkäisyssä ja hoidossa.

Sininen valo voi pahentaa migreeniä

Sinisellä valonsävyllä on lyhyempi aallonpituus ja enemmän energiaa kuin muilla valon valonsäteillä ja siitä suurin osa on valkoista valoa. Sinistä valoa löytyy auringonvalosta, älypuhelimista, tietokoneen näytöistä ja televisioista. Silmiemme valoreseptorit ovat herkimpiä siniselle valolle, minkä vuoksi tutkijat epäilevät, että altistuminen siniselle valolle voi pahentaa migreenikipua.

Migreeniin saattaa löytyä apua myös valaistuksen parantamisella.

Vihreä valo migreenin hoidossa

Vihreä valo ei aktiovoi verkkokalvon reittejä yhtäpaljon kuin sininen tai muun sävyinen valonsäde. National Headache Instituten mukaan Bostonin Beth Israel Deaconess Medical Centerin tutkijat löysivät ns. "kapean vihreän valokaistan", joka saattaa lievittää migreenikipua 20 prosentilla. He suosittelevat valoja, joissa on vähemmän sinisen spektrin elementtejä ja pehmeämpi, keltainen sävy.

Huolellinen valaistussuunnittelu tärkeässä roolissa

Älykäs valaistus toimii migreenikon apuna sekä kotioloissa, että työpaikalla. Casambi  valaistuksenohjauksella voidaan tukea migreeniä sairastavalle yksilöllinen valaistus ja näin ollen helpottaa sairauden oireita. Migreenipotilaan tulisi välttää mm.  liiallista keinovaloa, välkkyviä loistelamppuja, häikäisyä ja liian kylmää valoa.

Sen sijaan parhaat valaistusratkaisut tarjoavat pehmeä ja epäsuora valaistus, jolloin valo hajoaa koko huonetilaan, heijastuen katon tai seinän kautta. Säädettävä valaistus on erinomainen mahdollisuus kirkastaa tai himmentää tilaa riippuen vuorokauden ajasta tai migreenin oireista. Polttimon värisävyn tulee mielummin olla lämmin (2700K) kuin kylmä (K6000).



 

Previous
Previous

Älyvalaistuksen edut kaupunkivalaistuksessa

Next
Next

JOUSTAVA JA TUNNELMALLINEN VALAISTUS OMAKOTITALOON