Ota haltuun valaistuksen peruskäsitteet!

Watti, lumen, kelvin… valaistuksen käsiteviidakko saa pään pyörälle. Tällä selkeällä ohjeellamme teet valaisimen ostamisesta itsellesi helppoa!

Valon määrä, lumen arvo

Lumen-arvo (lm) kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa ympäristöönsä. Mitä suurempi lumen-arvo on, sitä kirkkaampi lamppu. Se, kuinka paljon lumeneita tarvitset huoneen valaisuun, riippuu huoneen koosta ja käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi 20 neliön olohuoneeseen suositellaan vähintään 5000 lumenia, jotta valoa olisi tarpeeksi. 

895A1189.jpg

Aikana kun käytettiin vielä hehkulamppuja, lampun valotehon pystyi arvioimaan melko hyvin wattien perusteella. Watit mittaavat kuitenkin ainoastaan lampun käyttäämää energiaa. Koska LED-lamppu ei vie yhtä paljon virtaa kuin hehkulamppu, wattimäärän perusteella ei pysty enää arvioimaan lampun kirkkautta.

Kelvinaste, valon värilämpötila

Kelvinaste määrittelee valon värilämpötilan. Mitä suurempi kelvinarvo, sitä kylmempää eli sinisempää valoa lamppu tuottaa. Se mitä valoa kannattaa valita, riippuu omasta mieltymyksestä ja minkälaisen sisustuksen haluaa luoda. Ohjenuorana voisi sanoa, että hirsitalot 2700 K ja modernimmat, skandinaavisen sisustuksen kohteet 4000K. Saatavilla on myös valaisimia, joissa värilämpötila on säädettävissä vuorokauden rytmin mukaan (tunable white).

2700-3000 K, lämminsävyinen valkoinen

Lämminsävyinen, hehkulamppumainen valo on tunnelmallinen ja kodikas, joten se sopii oleskelutiloihin kuten olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen. Erityisesti illalla ennen nukkumaanmenoa on suositeltavaa oleskella lämminsävyisessä valossa, sillä hämärämpi valaistus valmistelee kehoa yöunille.

4000-4500 K, neutraali valkoinen

Neutraali valkoinen on hyvä yleisvalo, joka sopii mihin tahansa tilaan. Se on viileäsävyisempää ja sopii myös työskentely- ja lukuvaloksi. Valitse neutraali valkoinen esimerkiksi eteisen, kylpyhuoneen tai keittiön yleisvalaistukseen.

5000-6500 K, päivänvalo

Keskipäivän auringonvalon värilämpötila on noin 6000 kelviniä. Tässä värilämpötilassa värit toistuvat luonnollisesti ja yksityiskohdat erottuvat tarkasti. Päivänvalo on erinomainen työskentely- tai lukuvalo, sillä se vähentää silmien rasitusta. Se on suosittu esim. käsityötä tekevien parissa. Päivänvalo sopii hyvin myös meikkausvaloksi.

Luksi (lx), valaistusvoimakkuus

Valaistusvoimakkuus kuvaa valolähteen voimakkuutta valaistavalla pinnalla ja sen yksikkönä käytetään luksia (lx). Valaistusvoimakkuus riippuu muun muassa lampun valovirrasta, valaisimen optisista ominaisuuksista ja etäisyydestä valaistavasta pinnasta.

895A1179.jpg

Yksi luksi on valaistusvoimakkuus, jonka yhden lumenin valovirta antaa tasaisesti jakautuessaan yhden neliömetrin alalle (1 lx = 1 lm/m2). Mitä kauempana pinta on valolähteestä, sitä pienempi valaistusvoimakkuus on. Jos voimakkuus on esimerkiksi 100 luksia 1 metrin etäisyydellä, se on 25 luksia 2 metrin päässä ja 4 luksia 5 metrin päässä.

Valon määrä, joka osuu pintaan, määrittelee esimerkiksi sen, miten helposti nähdään lukea sanomalehteä tai etsiä käsineitä eteisen kaapin pohjalta. Siksi valaistusvoimakkuusarvolle annetaan eri tiloihin käyttötarkoituksen mukaisia suosituksia. Lisäksi valonvoimakkuuden tarve vaihtelee hyvin suuresti ihmisen iän mukaan. Yli 50-vuotiaat tarvitsevat kaksinkertaisen määrän valoa esimerkiksi hämärässä lukemiseen kuin alle 20 vuotiaat.

Värintoisto, RA tai CRI

Valaisimen värintoistokyky vaikuttaa valon laatuun. Se kertoo, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit tulevat valossa näyttämään. Värintoistokyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi. Mitä suurempi luku, sitä luonnollisemmin värit toistuvat. Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80.

Previous
Previous

Näyttelyvalaistuksen uusi aikakausi on täällä!

Next
Next

Onko unelmasi milloinkaan toteutunut?