ASUNTOMESSUT 2017, NÄHTYÄ JA KOETTUA

Tämän vuoden asuntomessualue Mikkelissä oli upeissa maisemissa Saimaan rannalla. Nämä kauniit näkymät oli myös osattu hyödyntää huolellisesti, ja taloista löytyi isoja ikkunoita ja terasseja järvelle päin.  Asuntomessutaloissa oli tänä vuonna paljon moderneja puutaloja. Mustia ja tummanharmaita taloja oli useita, mutta toki joukkoon mahtui myös klassisia vaaleita puu- ja kivitaloja. Näyttävin ja kohuihin talo oli Honkatalojen Wave, eikä suotta. Talon kaarevat muodot puhuttelivat vierailijoita.

Pinta- ja värimateriaalit                                            

Tänä vuonna messuilla oli seinissä nähtävissä paljon erilaisia struktuuripintoja, oli mikrosementtiä, kalkkimaalia ja sisustuspaneeleja. Hirsipintoja oli jätetty reilusti esille sisäseinissä. Laattakokoja löytyi kodeista laidasta laitaan, paljon mosaiikkia, mutta myös todella isoa laattaa. Kalanruotoladontaa löytyi edelleen useammastakin kodista.  

Honkatalot Wave, harmonista tunnelmaa.

Honkatalot Wave, harmonista tunnelmaa.

Kylpyhuoneessa kaunista saumatonta mikrosementtipintaa.

Kalanruotoladonta on edelleen trendikästä.

Keittiöt

Musta oli noussut keittiöiden ykkösvalinnaksi.  Toki löytyi myös vaaleanharmaata ja puunväristä (saarni, tammi, koivu) ja näiden yhdistelmiä. Aamiaiskaappeja löytyi useistakin eri kohteista, ja mikäs siinä, loistava idea saada kaikki keittiön koneet samojen ovien taakse, ja samalla vapauttaa ja siistiä tasotilaa. Vetimettömyys on myös edelleen trendikästä.

Upea musta keittiö, jossa sivuille liukuvien ovien taakse on kätketty eri keittiöyksiköt.

Tässä sivuseinään upotettu aamiaskaappi.

Musta keittiö ja kauniit marmoriset laatat välitilassa.

Sisustukset

Monet kodeista olivat sisustettu skandinaaviseen tyyliin. Useissa kohteissa oli sisustuksessa esillä kotimaisia brändejä, kuten Adean huonekaluja ja Balmuirin tekstiilejä. Vaikka toisaalta integrointi on kovin suosittua keittiöissä, niin toisaalta esimerkiksi ruokailutiloissa ja olohuoneissa on nyt paljon avohyllyjä, joihin kerätään esille kauneimmat astiat ja sisustusesineet.  Sametin käyttö oli runsasta, rottinki ja pinnalla olevat luonnonmateriaalit kuten pellava ja nahka näkyivät kotien piensisustuksessa ja kalustuksessa. Montakohan Parolan rottinkikeinua bongailin asuntojen terasseilta!

Tummaa ja kaunista sisustusta Design Talo Palassa.

Väriskaalana oli käytetty vielä paljon harmaata, valkoista ja mustaa, mutta löytyi myös hieman väripilkkuja sinisestä, vihreästä, luumusta, keltaisesta ja vaaleanpunaisesta.

Mustan, valkoisen ja harmaan rinnalla raikkautta antamassa keltainen tehosteväri.

Tässä ehkä messujen värikkäintä antia. 

Avohyllyihin laitetaan sisustuksen kauneimmat esineet.

Jos joltain löytyy tällainen varaston perukoilta, heti kaivamaan se esille. Nämä Parolan Rottingin keinut ovat nyt huippusuosittuja. 

 

Kaiken kaikkiaan asuntomessut tarjosivat jälleen valtavan määrän sisustusinspiraatiota, upeita koteja ja sisustuksia. Mikkelin asuntomessurakentajat ovat päässeet jo muuttamaan koteihinsa. Jäädään odottelemaan miltä näyttää ensi vuonna Porissa.  

Sisustusvinkki: kauniit sisustusasetelmat

Erilaiset asetelmat kruunaavat sisustuksen. Tässä sinulle muutamia vinkkejä, joilla teet sisustusasetelmistasi täydellisiä.

Kaunis, muun sisustuksen värit hienosti toistava asetelma olohuoneessa. KUVA: Pinterest

Kaunis, muun sisustuksen värit hienosti toistava asetelma olohuoneessa. KUVA: Pinterest

  • Tee selkeitä korkeuseroja
  • Käytä erikorkuisia esineitä, jotka muodostavat ns. suurkaupungin siluetin
Romanttinen asetelma. Asetelmassa korkeuseroa, mikä tekee siitä mielenkiintoisen. Kuva: Pinterest

Romanttinen asetelma. Asetelmassa korkeuseroa, mikä tekee siitä mielenkiintoisen. Kuva: Pinterest

  • Yhdistele rohkeasti eri muotoja ja materiaaleja
  • Tee kontrasteja, sekoita uutta ja vanhaa, mattaa ja kiiltävää, pehmeää ja kovaa
  • Pariton määrä tavaraa on aina parempi
  • Pysy kohtuudessa, käytä asetelmaan sopiva määrä tavaraa
Tyylikäs yksinkertainen asetelma, jossa käytetty sisustuksen tehosteväriksi kuparia. Toistuu myös tyynyn tupsussa. Kuva: Pinterest

Tyylikäs yksinkertainen asetelma, jossa käytetty sisustuksen tehosteväriksi kuparia. Toistuu myös tyynyn tupsussa. Kuva: Pinterest

  • Asetelma on luontevinta ja helpointa kasata tarjottimelle
  • Tee asetelmasta rento ja harmoninen
  • Kun teet asetelmaa lipaston päälle, kokoa asetelman tavarat yhteen. Se on parempi kuin ripotella tavaraa koko matkalle.
Lipaston päälle rakennettu kaunis asetelma, jossa korkeuserot luovat ajatuksen suurkaupungin siluetista.

Lipaston päälle rakennettu kaunis asetelma, jossa korkeuserot luovat ajatuksen suurkaupungin siluetista.

HAAVEILLAAN KESÄSTÄ -terassiunelmia

Mustavalkoisen terassin fiilistä:  Belfort kulmasohva/Vepsäläinen, Skarpo nojatuoli/Ikea, valkoinen tekonurmimatto Coral/Saltex, LED-valoketju/Clas Ohlson, yrttiruukku/Biltema, Cello lyhty/K-Rauta, Marimekko Räsymatto viltti/Room21, Hållö tyyny/Ikea, St. Tropez tyyny ulkokäyttöön/ Bauhaus

Takatalven syövereissä ja vapun jo kolkuttaessa ovea räntäsateen keskellä, on kuitenkin mukava siirtää ajatukset pian koittavaan kesään ja terassin/parvekkeen sisustamiseen.

Täydellinen terassi syntyy rennosta tunnelmasta, jossa on tarpeeksi mukavia istumapaikkoja, sopivan kokoinen ruokailuryhmä, säänkestävät tekstiilit ja lämmitin viileisiin kesäiltoihin.

Myös ulkokalusteita ostaessa kannattaa huomioida niiden koko tulevaan tilaan nähden, tuolien taakse on jätettävä tilaa, samoin korkeaselkänojaiset terassituolit ovat istujalle mukavat, mutta vaativat tilaa ympärilleen.

On tärkeää huomioida myös kalusteiden ja tekstiilien säänkestävyys. Jatkuva auringonpaiste voi haalistaa materiaaleja ja kosteus ruostuttaa kalusteiden liitoskohtia. Olisi siis hyvä, jos kalusteet ja tekstiilit olisivat suoralta auringonpaisteelta ja sateelta suojassa.

Kuva: Pinterest

Kuva: Pinterest

Istuinryhmästä kannattaa tehdä mahdollisimman mukava ja rento, lisätä tyynyjä ja vilttejä, sekä koota istuinryhmä kalusteiden alle tulevalla matolla.

Sisustuksellisesti on hyvä jatkaa kodin tyyliä myös ulkona. Valitse samoja sävyjä, kuoseja ja muotoja kuin sisälläkin on. Puu- ja rottinkikalusteen kanssa sopii loistavasti yhteen metalli, betoni ja muovi. Ole siis rohkea ja yhdistele rennosti eri materiaaleja.

Jo muutaman vuoden eurolavat ovat olleet suosittuja DIY materiaalia terassin sohviin. Kuva: Pinterest

Jo muutaman vuoden eurolavat ovat olleet suosittuja DIY materiaalia terassin sohviin. Kuva: Pinterest

Terassin valaistuksessa häikäisy pitää olla minimissä, mutta valoa pitää kuitenkin olla siten, että tarvittaessa tunnelmallisuutta tai muuta hyvää oleskeluvaloa saadaan pimeneviin syysiltoihin.

OLOHUONEEN VALAISTUS –TYYLIÄ JA TUNNELMAA

Tässä kodissa olohuoneen valaistus on toteutettu spoteilla ja epäsuorasti LED-nauhalla.

Olohuone on jokaisen kodin kruunu ja se huone, jonka sisustukseen monesti panostetaan tiloista eniten.

On tärkeää kiinnittää huomiota myös olohuoneen valaistukseen. Olohuoneeseen kannattaa valikoida erilaisia valaisimia niin, että niitä voidaan sytytellä tarpeen ja fiiliksen mukaan. Olohuoneessa puuhaillaan monenlaista: luetaan, katsellaan telkkaria, pelataan ja istuskellaan vaikka ystävien kesken tunnelmallista iltaa viettäen. Siksi olohuoneen valaistuksen tulisi olla rauhallinen ja tasapainoinen, mutta sisältää eri käyttötarkoituksiin tarvittavia valaisimia.

Olohuoneen rauhallinen, kodin sisustustyyliä tukeva valaistus. Tunnelmaa luovat kauniit seinävalaisimet.

Olohuoneen rauhallinen, kodin sisustustyyliä tukeva valaistus. Tunnelmaa luovat kauniit seinävalaisimet.

Olohuoneen valaistus tulisi koostua runkovalaistuksesta ja sisustusta täydentävistä sisustusvalaisimista. Olohuoneen valaistuksen olisi hyvä olla himmennettävä, jolloin valon määrään voidaan vaikuttaa, televisiota katsellessa tarvitsee vähemmän valoa kuin lautapelien pelaamisessa.

Olohuoneen valaistus yhdessä akustiikkakaton kanssa.

Olohuoneen valaistus yhdessä akustiikkakaton kanssa.

Olohuoneen perusvalaistus luodaan katto- ja seinävalaisimilla. Olohuoneen valaistukseen sopivat loistavasti esim. spotit ja epäsuorasti valaisevat LED-nauhat.  Epäsuorassa valaistuksessa valo heijastuu seinän tai katon kautta, mikä tekee valosta pehmeän ja miellyttävän.

Kun runkovalaistus on hoidettu kuntoon, valaistus ja sisustus viimeistellään kauniilla sisustusvalaisimilla. Valaisimien kirjo on erittäin laaja. Ammattilaiselta on hyvä kysyä neuvot ja vinkit juuri omaan kotiisi sopivasta valaisimesta. Esim. lukuvalon tulisi olla laadukas, häikäisemätön ja tasaisen valon antava valaisin.

Valaisimilla on myös helppo korostaa valittua sisustustyyliä. Esim. näyttävä riippuvalaisin toimii loistavasti olohuoneen katseenvangitsijana ja luo viimeisen silauksen sisustuskokonaisuuteen. Eri kokoisilla riippuvalaisimilla on myös mahdollista kerrostaa varsinkin korkeita tiloja. Tällöin tilasta saadaan kodikkaampi ja tunnelmallisempi.

Olohuoneen katseenvangitsijana näyttävä Flos 2097/30-riippuvalaisin.

Olohuoneen katseenvangitsijana näyttävä Flos 2097/30-riippuvalaisin.

KANGASKATTO – SIIS MIKÄ?!

Asuntomessujen 2016 kohteessa Lakeuden Jämerä Kutsu toteutimme näyttävän LED-tekniikan ja kangaskattoratkaisun yhdistelmän.

Asuntomessujen 2016 kohteessa Lakeuden Jämerä Kutsu toteutimme näyttävän LED-tekniikan ja kangaskattoratkaisun yhdistelmän.

Ensi kuulemalta voi tuntua oudolta, kangastako katoksi? Kyllä, ja mahdollisuuksia toteutukseen on monia ja ratkaisuista saa tehtyä hyvinkin persoonallisia.

Kangaskatto on PVC-kalvo, joka pingotetaan alumiinilistoista kattoon. Asennuksessa huonetila lämmitetään 50 asteiseksi ja kalvo asetetaan paikoilleen. Kun tila asennuksen jälkeen viilenee, kalvo kutistuu ja pingottuu tasaiseksi.

Kangaskattoja on tarjolla matta- sekä kiiltäväpintaisena, perforoituna ja valokattona. Värivaihtoehtoja on jo yli 400.

Asuntomessujen 2016 kohteessa Kastelli Koria voi ihailla kylvyssä tätä kaunista luontomaisemaa ympäri vuoden. 

Asuntomessujen 2016 kohteessa Kastelli Koria voi ihailla kylvyssä tätä kaunista luontomaisemaa ympäri vuoden. 

Miksi valitsisin kangaskaton?

Jos kotonasi tai työpaikallasi on esim. akustiikkaongelmia, kangaskatto on loistava vaihtoehto. Varsinkin perforoituna katon akustiikkaominaisuudet tulevat esiin erinomaisesti.

Kangaskatolla on myös muita lukuisia hyviä ominaisuuksia:

·         tasainen ja tyylikäs ulkonäkö

·         paloturvallinen

·         päästövapaa

·         huoltovapaa

·         nopea asentaa

·         kustannustehokas

Kustannustehokkuutta voidaan perustella sillä, että kangaskatto asennetaan suoraan höyrysulkumuovin päälle, jolloin vältetään kipsilevykaton asennus-, tasoitus-, ja maalaustyöt.

Valokatto

Valokatolla luot miellyttävän valaistuksen tilaan. Valo on pehmeä ja se on saatavana myös himmennystoiminnolla. Valokatto on erinomainen ratkaisu mm. pimeisiin eteisiin ja käytäviin, ja se soveltuu myös kosteisiin tiloihin.

Tässä eteisen valokattoratkaisu. Kuva Asuntomessujen 2016 kohteesta Lakeuden Jämerä Kutsu.

Tässä eteisen valokattoratkaisu. Kuva Asuntomessujen 2016 kohteesta Lakeuden Jämerä Kutsu.