VIISI VINKKIÄ KODIN VALAISTUKSEEN

Tässä kohteessa upeaa kattoa makuuhuoneessa on korostettu LED-nauhalla.

1.       Toteuta kotiisi muunneltavia valotiloja ja erilaisia tunnelmia

Käytä siis himmentimiä, katkaisijoita ja liiketunnistimia. Hyvä yleisvalo muuntuu tilanteen ja tunnelman mukaan. Ota huomioon valaisimien määrä ja sijoittelu, jolloin valaistus on helposti muunneltavissa.

2.       Ota valaistus huomioon tilasuunnittelussa

Haluatko korostaa tai häivyttää jotain? Jos sinulla on esimerkiksi tilassa joku yksityiskohta, jota haluat tuoda erityisesti esiin? Ota se huomioon valaistusta suunniteltaessa. Valaistuksella voi vaikuttaa paljon tilan tyyliin ja fiilikseen.

3.       Tärkeä valo työskennellessä

Valaise huolellisesti ja runsaasti niitä tiloja, missä tarvitset työskentelyvaloa. Esimerkiksi keittiön valaistus on yksi kodin tärkeimmistä tiloista valaistuksen kannalta. Valaise työtasot huolellisesti.

Myös rappusissa turvallinen valaistus on tärkeässä roolissa.

4.       Hyvässä valossa silmät eivät rasitu

Vältä valaistuksessa ennen kaikkea häikäisyä ja varjoja. Epäsuora valaistus on paras keino saada aikaanhäikäisemätöntä valoa tilaan. Valon voi ohjata epäsuorasti seinäpintoja pitkin tai katon kautta. Kiiltävät pinnat, esim. lasi ja kivi, sekä vaaleat pinnat heijastavat valoa runsaasti. Mattapinnatja tummat värit taas imevät valoa paljon enemmän.

Epäsuorasti tilaan tuleva valo ei häikäise.

5.       Valitse tilaan oikea valonsävy

Sisustus muuttuu eri valon väreissä. Materiaalit, struktuurit ja värit joko loistavat tai sammuvat käyttämässäsi valonsävyssä. Jos Kelvin luku on 4000K silloin valon sävy on neutraali, silloin valo ei sinerrä eikä kellerrä. Sille, mikä on oikea sävy juuri sinun kotiisi, ei ole suoraa vastausta. Tähän vaikuttaa omat tottumukset ja mieltymykset. Toiset pitävät tunnelmallisesta kellertävästä valosta, kun taas 5500 K sävyä kannattavat tuntevat kodissaan olevan paljon päivänvaloa.

 

 

Lastenhuoneen sisustaminen -seitsemän vinkkiä!

Kuva:Pinterest

Kuva:Pinterest

Lastenhuoneen sisustamisessa tärkein on sen asukas, hänen toiveensa ja tarpeensa. Lastenhuoneessa on lupa hullutellakin vähän, mutta tiettyihin toiminnallisiin asioihin kannattaa suunnittelussa keskittyä, jotta huone on arjessa toimiva ja viihtyisä.

 

Tässä seitsemän vinkkiä, joilla lastenhuoneen sisustamisessa pääsee hyvään alkuun:

 

1.       Valitset pääväri ja pari tehosteväriä

Lastenhuoneista halutaan usein värikkäitä, mutta lopputulos saattaakin olla värien sekamelska ja yleisilmeestä tulee levoton. Jos seiniin valitsee kuviollisen tapetin, kannattaa verhot ja matto pitää yksivärisenä. Ei lapsikaan viihdy tunnelmaltaan levottomassa huoneessa. Ota huoneen asukas itse mukaan suunnitteluun ja anna hänen valita vaikka yksi mieluinen sävy huoneeseen, jonka ympärille valitaan muut sävyt.

Täytyy huomioida, että myös lelut ovat värikkäitä, joten seiniin kannattaa valita sävyt, joita vasten kalusteet ja lelut nousevat kauniisti esille.

Tässä kuvassa lelut ja kalusteet nousevat kauniisti esille mustasta taustasta. Kuva: Pinterest

Tässä kuvassa lelut ja kalusteet nousevat kauniisti esille mustasta taustasta. Kuva: Pinterest

2.       Tavarat kaappeihin

Monet lastenhuoneet ovat pieniä ja siksi säilytystilan määrään tulee kiinnittää vielä enemmän huomiota, jotta tilasta saadaan toimiva. On paljon selkeämmän näköistä, kun lelut ja irtotavarat saa kaappeihin piiloon, kuin että kaikki olisivat esillä avohyllyissä.

Huomioi lastenhuoneessa toimiva säilytys. Kuva: Pinterest

Huomioi lastenhuoneessa toimiva säilytys. Kuva: Pinterest

3.       Tilaan soveltuvat kalusteet

Joskus sorrutaan siihen virheeseen, että lastenhuoneeseen viedään muualta kodista ylimääräiseksi jääneitä huonekaluja. Monesti nämä huonekalut ovat lapsen huoneeseen liian isoja. Tilaan siis kannattaa aina hankkia asujansa kokoiset, laadukkaat kalusteet. Lastenhuoneisiin myös kerääntyy koko ajan uusia leluja ja lapsi kasvaa ja eri kehitysvaiheissa on käytössä erilaiset lelut. Tee lastenhuoneessa säännöllisesti karsintaa tarpeettomista leluista.

Lastenhuoneessa kalusteet tulisivat olla lapsen korkeudelle sopivat. Kuva: Pinterest

Lastenhuoneessa kalusteet tulisivat olla lapsen korkeudelle sopivat. Kuva: Pinterest

4.       Kalusteiden harkittu sijoittaminen

Lastenhuone on se ainoa huone, jossa voi kehottaa sijoittamaan kalusteet seiniä pitkin. Lapsi tarvitsee leikeilleen tyhjää lattiatilaa.

 

5.       Huomioi riittävä valaistus

Lastenhuoneessa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota laadukkaaseen ja riittävään valaistukseen. Yksi valaisin keskellä kattoa ei riitä. Lisäksi lastenhuoneessa voi suositella epäsuoraa valaistusta, ettei silmiin tule leikkiessä häikäisyä. Lapsi tarvitsee myös hyvän työskentelyvalon työpöydälle. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon se, että moni lapsi pelkää pimeää, ja siksi huoneessa olisi hyvä olla myös yöllä valoa, kun lapsi herää kesken unien.

 

6.       Tärkeä matto

Yksi tärkeimmistä hankinnoista lastenhuoneeseen on iso, leikit kestävä matto. Maton tulee olla sellainen, joka myös toimii lastenhuoneessa. Sen pitää olla helposti puhdistettava, sen päällä pitää olla hyvä leikkiä myös pikkuautoleikkejä, ja sen vuoksi esim. pitkänukkainen nukkamatto on lapsen huoneessa huono valinta, koska sen syövereihin katoavat mm. pikkulegojen osat ja hamahelmet.

Sängynaluset kannatta myös hyödyntää lastenhuoneissa. Tässä loistava idea säilytyspaikka junanradalle, Kuva: Pinterest

Sängynaluset kannatta myös hyödyntää lastenhuoneissa. Tässä loistava idea säilytyspaikka junanradalle, Kuva: Pinterest

7.       Lapsen taide esille

Lapselle on tärkeää, että hänen käsitöitään ja piirustuksiaan arvostetaan. Jotta piirustuksia ei ripoteltaisi teipillä ympäri huonetta, on suositeltavaa sijoittaa huoneeseen esim. magneettitaulu tai maalata osa seinästä magneettimaalilla, johon nämä taideteokset voidaan keskitetysti sijoittaa. Seinät pysyvät silloin siistinä ja taidenäyttelykin on alati muuttuva.

Parhaimmat autot voi säilyttää myös näin komeissa riveissä! Kuva: Pinterest

Parhaimmat autot voi säilyttää myös näin komeissa riveissä! Kuva: Pinterest

HABITARE 2017

Palataan vielä viikon takaiseen Habitare reissuun. KVS kävi katsastamassa sisustuksen uusimmat tuulahdukset Messukeskuksessa. Ajankohta messuille on mitä parhain näin alkusyksystä, kun koittaa taas sisällä oleilun aika ja sisustusinnostus valtaa ihmiset.

Ikean olohuone on nimitetty nyt elohuoneeksi. Ikean osasto oli lämminhenkinen, runsas ja houkutteleva.

Mikä nousee päällimmäisenä nähdystä esille on se, että mustavalkoinen todellakin loistaa poissaolollaan. Monia osastoja hallitsikin tummat ja täyteläiset, aistilliset sävyt; punaiset, tummansiniset ja vihreät.  Toisaalta löytyi myös pastellisävyisiä, herkkiä osastoja sekä beigen ja nuden sävyjä. On selvästi aistittavissa, että tietty pehmeys ja kodikkuus on värien myötä palaamassa sisustukseen.

Tässä ehkä se räiskyvin messukokemus Ikean osastolta. Sininen sohva aiheuttaa ehkä monille vieläkin puistatuksia, mutta täytyy sanoa, että tämä samettisohva näytti tässä kokonaisuudessa tyylikkäältä.

Glorian kodin kaunis, herkin sävyin sisustettu messuosasto.

Kotimaisuus ja luonnonmateriaalit näkyivät todella hyvin. Oli paljon puuta ja nahkaa.

Tekstiilien materiaaleina olivat vahvasti esillä sametti, villa, pellava ja vohvelikankaat. Sävyinä tekstiileissä oli nähtävillä paljon ruskeaa, oranssia ja viininpunaista. Luonto oli mukana monilla osastoilla.

Anno teki Habitaressa paluun. 

Avotakan osasto, Avotakka koti oli Marimekon uutuuksilla sisustettu koti, joka toi tuulahduksen -70 lukua tähän päivään. Esimerkiksi kylpyhuoneen sininen laatta oli ladottu hauskasti pystyyn.

Tässä Avotakka kodissa oli laatoitus tehty yllättäen pystysuuntaisesti. Värikin pirteä sininen.

 

Näytteilleasettajia löytyi mukavasti myös valaistuspuolelta. Habitare tarjosi mielenkiintoisia valaisimia niin vanhoilta tutuilta kuin uusiltakin suunnittelijoilta.

Kotimainen Himmeen Toad 1UP pöytävalaisin.

Epäsuora valaistus sängynpäädyssä, kiva idea!

 

Kaiken kaikkiaan messut tarjosivat jälleen upean kattauksen sisustuksen nälkäisille kävijöille, ja monien ajatuksissa oli varmasti kotiin lähtiessä se, miten messuilta saadun ispiraation voisi toteuttaa omassa kodissaan. 

 

Epäsuora valo kodin tunnelman luojana

Kuten aiemmissa kirjoituksissa kerroimme, on arkkitehtuurin korostaminen valaistuksessa tärkeää. Arkkitehtuuria ei monesti pystytä korostamaan sisustusvalaisimilla. Niillä luodaan sisustuksen viimeistely, ns. laitetaan kirsikat kakun päälle. Varsinainen valaistus tehdään runkovalaistuksella. Oikeanlaisen runkovalaistuksen suunnittelu sekä valotehojen laskeminen vaatii huolellisuutta.

IMG-20161117-WA0044.jpg

Nykyään puhutaan paljon epäsuorasta valaistuksesta, joka on sekä miellyttävää silmille, että myös tunnelmallista valoa. Tosiasia on kuitenkin se, ettei pelkästään epäsuoran valon turvin pärjää. Tämä johtuu jo pelkästään fysiikan laista. Kun esimerkiksi valaisin tuottaa 1m päästä valonlähdettä 100lx, niin 2m päästä valoa saadaankin vain enää 25lx ja 3m päästä 11lxx. Tästä voidaan päätellä, että valaistusstandardin mukaan työtasoille, jossa vaaditaan 500lx valotehoa, on lähes mahdotonta saada kyseistä valotehoa epäsuorasti. Tämä vaatii siis myös voimakasta suuntaavaa kohdevaloa. Kun me suunnittelemme valaistusta kohteisiin, puhummekin nk. kolmikerrosvalaistuksesta, jossa kaikki vaatimukset valaistukselle täyttyy.

Kerromme seuraavassa blogissa aiheesta lisää.

Alla linkki, jota klikkaamalla voit käydä kurkkaamassa vuosi sitten tehdyn videon valaistustoteutuksistamme. 

KVS:n esittelyvideo toteutetuista valaistuskohteista

LED-paneelien loistoa

Uudiskohteissa on nähtävillä koko ajan enemmän LED-paneelien loistoa. Paneelit ovat viime vuosina korvanneet huomattavissa määrin perinteiset plafondit ja hyvä niin. Plafondien heikkous on siinä, että valaisimien sisään pitää laittaa suuritehoiset valonlähteet eli polttimot, jolloin valoa riittää tilaan. Tosin plafondista ei ole koskaan saatu vaadittavaa valonmäärää riittävän tasaiseksi. 

LED-paneelit tuovat valaistukseen paljon mahdollisuuksia. Jo pelkästään asennussyvyys helpottaa asennusta lähes mihin tahansa. Upotettavien paneelien kokonaispaksuus on normaalisti noin 11-13mm luokkaa, ts. kipsilevyn paksuisia. Uusin teknologia mahdollistaa myös tekemään 5mm pinta-asennettavia paneeleita. Paneelit ovat myös kauniita ja huomaamattomia, sillä ne asentuvat muutaman millin valmiin katon alapuolelle, jolloin kattopinta on hyvin tasainen. Paneelitekniikka perustuu nk. PMMA-diffuusoriin sekä muihin pieniin välikerroksiin, joka takaa tasaisen häikäisemättömän valon. Tällöin valo saadaan ulospäin tasaisesti eikä itse valaisimen sisälle jää valohukkaa.

LED-paneelien käyttökohteita ovat normaalit kiinteistöjen ja talojen sisäkattokorkeudet. Paneeleja löytyy paljon erikokoisia ja lähes joka tarpeeseen soveltuvia. On uppoasennettavaa, pinta-asennettavaa ohutta ja nk. normaalipaksuista, sekä erillisellä noin 40mm laskevalla asennuskotelolla olevaa. Yleisin valon väri paneeleissa on ylivoimaisesti luonnonvalkoinen eli n.4000-4500K.

Vaikka paneeleista nykyään paljon puhutaan ja niitä myös käytetään joka paikassa, on niissäkin puutteita. Paneelien tuottama valo on hyvin tasaista, noin 120-160 -astetta aukeavaa valoa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kun valo ei ole suuntaavaa, niin se ei myöskään kanna kovin pitkälle. Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaista tekniikkaa, josta puhutaan nimellä downlight. Niissä valo kirjaimellisesti syötetään linssitekniikalla suoraan alaspäin.  

Monesti suunnittelijat käyttävät turvallisia paneeleita suunnitelmissaan, mutta unohtavat tärkeimmän. Nimittäin arkkitehtuurin korostamisen sekä yksityiskohtien ylös nostamisen. Paneelien valossa tila kyllä valaistuu hienosti mutta tunnelma kaikkoaa tyystin. Kutsummekin itse paneeleita nk. siivousvaloiksi. Tunnelma tulee tehdä muulla tavalla. Niistä kerrommekin sitten seuraavissa blogeissa.

Seuraathan meitä myös Facebookissa?