Epäsuora valo kodin tunnelman luojana

Kuten aiemmissa kirjoituksissa kerroimme, on arkkitehtuurin korostaminen valaistuksessa tärkeää. Arkkitehtuuria ei monesti pystytä korostamaan sisustusvalaisimilla. Niillä luodaan sisustuksen viimeistely, ns. laitetaan kirsikat kakun päälle. Varsinainen valaistus tehdään runkovalaistuksella. Oikeanlaisen runkovalaistuksen suunnittelu sekä valotehojen laskeminen vaatii huolellisuutta.

IMG-20161117-WA0044.jpg

Nykyään puhutaan paljon epäsuorasta valaistuksesta, joka on sekä miellyttävää silmille, että myös tunnelmallista valoa. Tosiasia on kuitenkin se, ettei pelkästään epäsuoran valon turvin pärjää. Tämä johtuu jo pelkästään fysiikan laista. Kun esimerkiksi valaisin tuottaa 1m päästä valonlähdettä 100lx, niin 2m päästä valoa saadaankin vain enää 25lx ja 3m päästä 11lxx. Tästä voidaan päätellä, että valaistusstandardin mukaan työtasoille, jossa vaaditaan 500lx valotehoa, on lähes mahdotonta saada kyseistä valotehoa epäsuorasti. Tämä vaatii siis myös voimakasta suuntaavaa kohdevaloa. Kun me suunnittelemme valaistusta kohteisiin, puhummekin nk. kolmikerrosvalaistuksesta, jossa kaikki vaatimukset valaistukselle täyttyy.

Kerromme seuraavassa blogissa aiheesta lisää.

Alla linkki, jota klikkaamalla voit käydä kurkkaamassa vuosi sitten tehdyn videon valaistustoteutuksistamme. 

KVS:n esittelyvideo toteutetuista valaistuskohteista