Verhoilla on väliä

Tämä Marimekon Räsymatto kuosi toimii hienosti suorana kappana keittiön ikkunassa. Kuva: Pinterest

Moni on hullaantunut verhottomuuteen, eikä ihme. Haluamme päästää kaiken valon sisälle ja nauttia kauniista maisemista niin mökeillä kuin kotonakin.

On kuitenkin yhä sellaisiakin sisustajia, jotka eivät voi vastustaa verhojen tuomaa lämpöä, tunnelmaa ja mielenkiintoa kotonaan. Jos sinä olet suuntaamassa
verhokaupoille, on verhojen hankintaa on hyvä suunnitella huolella, näin saat tarpeisiisi ja tilaan sopivan kestävän ratkaisun.

Yksivärinen kangas rauhoittaa ja selkeyttää tilaa. Yksivärisissä kankaissa harmaa, valkoinen ja beige ovat turvallisia valintoja. Kuviolliset ja värikkäät kankaat sopivat
tilaan jossa suuret pinnat ovat valkoisia tai kuviottomia. Tällöin verhot ovat tilan juju.

Suorat verhot, laskosverhot ja valelaskoskapat ovat tämän hetken ilmiö. Yksinkertaisuus näkyy siis tämän päivän kodeissa myös verhoissa. Pimentävät laskosverhot korvaavat makuuhuoneiden sälekaihtimet. Niiden etu on äänieristävyys ja ylläpitohelppous.

Valelaskoskappa on hyvä vaihtoehto lähes kaikkiin kodin huoneisiin.

Uudiskohteessa tulee miettiä ensin verhomalli kunkin tilan toimintoja ajatellen. Tarvitsetko verhoja näkösuojaksi, tunnelman luojaksi vai huoneen pimentäjäksi. Esimerkiksi kodinhoitohuonetta ei ole tarvetta pimentää, tilassa voidaan käyttää siis esimerkiksi suoraa kappaa. Tämän jälkeen valitse kangas. Voit ottaa kangaskaupoille palan tapettia tai seinän värilastun mukaan jolloin päätöksenteko helpottuu, ja saat kotiisi sointuvat värit. Viimeiseksi mietitään vasta verhotangon tai -kiskon malli.

Isopoimuisilla verhoilla luot rauhallisemman ja pehmeämmän ilmeen kuin tiheästi rypytetyillä verhoilla. Varmista että tangot ovat riittävän pitkät, joilloin avattujen verhojen tulee asettua karmin eteen niin ettei ikkuna peity. Kapea tanko jättää verhot ikkunan eteen, jolloin ne estävät valon pääsyn huoneeseen,eikä tunnelma ole enää avara. Jos ikkunan ympärillä ei ole tilaa, sivuverhot eivät välttämättä ole paras vaihtoehto, mieti oikeanlainen ratkaisu niin verhomalliin kuin ripustukseenkin.

Verhoilla voidaan luoda illuusioita tilan koosta. Esimerkiksi pienen ikkunan saa näyttämään suuremmalta kun kisko tai tanko on asennettu niin, että se menee reilusti ikkunanpuitteiden yli ja asentaa verhoista suurimman osan seinän eteen ja vain pienen osan ikkunapielien eteen. Pitkillä verhoilla voi luoda vaikutelman korkeasta huonekorkeudesta.

Jos tilassa on akustisia ongelmia, voidaan verhoja kerrostaa. Markkinoilla on esimerkiksi kaksi- tai kolmeuraisia verhokiskoja ja -tankoja, jolloin verhoja voidaan asentaa kulkemaan limittäin. Mitä paksumpi kangas sen parempi akustinen lopputulos.

Ikkunan ja katon puoleen väliin tai korkeammalle asennettu tanko sekä lattiaan yltävät verhot antavat huoneelle korkean, viimeistellyn vaikutelman. Liian lähelle ikkunaa asennettu tanko ja väärin mitoitetut verhot tekevät tilasta ahtaan. Verhotangon sijainti ja koko onkin tärkeä osa hallittua ja viimeisteltyä kokonaisuutta.

Joskus vain ikkunan toiselle puolelle asennettu verhokin riittää. Kuva: Pinterest

Ylipitkät verhot voivat olla haasteelliset mutta myös näyttävät. Jos verho on aseteltu kauniisti laskeutumaan reilusti lattialle, voivat ne parhaimmillaan antaa veistoksellisen vaikutelman. Ylipitkät verhot vaativat kuitenkin hieman ylläpitoa, siivouksen ja asetteluiden kanssa, etenkin jos perheessä on eläimiä tai lapsia.

Ylipitkät ja kattoon asennetut verhot antavat tilalle korkeutta ja eleganttia ilmettä. Kuva: Pinterest

Varaa kangasta runsaasti, ikkunaseinustalle asennetut valoverhot vaativat vähintään kaksinkertaisen määrän leveyssuunnassa ikkunaan nähden, muut ”raskaammat”
kankaat puolitoista kertaisen määrän. Lopputuloksesta tulee näin ylellisen runsas.

Huomioi verhojen mittauksessa että:
• Jos ripustat verhot tankoon verhonauhassa olevista piilolenkeistä, verho nousee ylöspäin noin 1 cm:n.
• Jos ripustat verhot nipsuilla, verho laskeutuu kiskon alareunasta noin 1 cm:n.