Valaistus lapsiperheessä

Harva tulee ajatelleeksi millainen merkitys oikeaoppisella valaistuksella on sisustukseen, terveyteen ja arjen askareihin. Tässä blogissa kerromme miten valaistus vaikuttaa esimerkiksi lapsiperheen arkeen.

 

Vanhempien suojeluvaistot heräävät kun he odottavat perheeseensä lisäystä. Jokainen pöydänkulma ja kaapinovi muistuttaa mahdollisista vaaratilanteista. Lapsi opettelee lattian rajassa liikkumista, ymmärtämistä, erehtymistä ja havainnointia. Kotisi valaistuksella voit luoda lapsellesi turvallisen ympäristön jossa etsiä rajojaan. Karsimalla pimeät nurkkaukset ja hämärät alueet valaistuksen avulla, teet lapsen oppimisympäristöstä turvallisemman.

 

Kohdennettu valaistus voi luoda lapselle mielenkiinnonkohteita, esimerkiksi sohvapöydän ylle sijoitettu valaisin houkuttaa tarkastelemaan sohvapöydällä olevaa perintömaljakkoa, mikäli huone muutoin on hämärä. Lapsi katsoo ylöspäin tutkaillessaa ympäristöään ja kommunikoidessaan kanssamme, kodin valaistukseen oon syytä siis perehtyä ettei valaistus häikäise lasta. Tasainen ja kirkas valo, joka omaa hyvän värintoiston on ihanteellinen lapsiperheisiin.

Lastenhuoneen valaistuksessa on tärkeää ettei valo häikäise leikkivää lasta.

 

Kun meno yltyy ja lapsi kehittyy, valaistusta suunniteltaessa on tärkeää huomioda esimerkiksi yövalaistus lapsen huoneeseen, mutta myös kulkuväylille ja erityisesti portaisiin. Hyvä valaistus hämärässä luo varmuutta liikkumiseen. Valaistusta voi miettiä liiketunnistimella tai hämäräkytkimellä toimivaksi kokonaisuudeksi. Valot voidaan asentaa esimerkiksi lattianrajaan.

Rappusten käsijohteisiin asennettu LED-nauha tekee kulusta myös öiseen aikaan turvallinen.

Rappusten käsijohteisiin asennettu LED-nauha tekee kulusta myös öiseen aikaan turvallinen.

 

Valaistukseen panostaminen ei ainoastaan palvele lapsen kasvuympäristön turvallisuutta vaan myös koko perheen arjen sujuvuutta. Nykyään valaisimia saa himmennettävinä ja värilämpötilan säätömahdollisuudella. Päivänvalomainen neutraalin kirkas ympäristö nostattavat energiatasojamme jolloin myös mielemme virkistyvät! Illalla valaistusta kannattaa säätää himmeämmäksi ja lämpimämmän sävyiseksi mikäli mahdollista. Näin melatoniinin tuotanto lisääntyy ja aivot valmistautuvat unten maille.

 

Luonnonvalon määrän vähentyessä ulkona, pihapiirin valaistuksella voidaan jatkaa ulkoiluaikaa. Kun hiekkalaatikot ja keinut sekä pysäköintialueet ja kulkuväylät ovat hyvin valaistuja varmistetaan turvallinen piha-alue kaikille! Valaistu sisäänkäynti helpottaa liikkumista ja toimii opasteena vieraillekin. Liiketunnistimet ja sensorit varmistavat että valaistus syttyy hämärän koittaessa. Toimivalla valaistuksella nostetaan kiinteistön arvoa ja viihtyvyyttä.

Me neuvomme kaikissa kodin valaistukseen liittyvissä kysymyksissä, ota yhteyttä!

044-972 6962 tai info@kvsoy.fi