VALAISTUSMITTAUSPALVELU

Jos meillä ei olisi valoa, ei olisi myöskään elämää. Valo on energianlähde ja vaikuttaa oleellisesti terveyteen. Suomessa on pitkä pimeä vuodenaika ja siksi on tärkeää, että kodit, työpaikat sekä julkiset tilat on varustettu oikealla ja terveellisellä valaistuksella.

Terveellistä valoa voidaan tuottaa myös keinovalon avulla, johon suomalaiset joutuvatkin turvautumaan suuremmaksi osaksi vuotta. Terveellinen valaistus on mm. sitä, että tilassa jossa ollaan, on valovoimakkuudeltaan riittävä, säädettävä, tasainen ja häikäisemätön valaistus. Valon lähteiden tulee olla myös laadukkaita: valon värintoisto (CRI) sopiva ja värisävyn miellyttävä, valojen värinä mahdollisimman vähäistä ja hyötysuhde valonlähteessä hyvä.

Valonlähteiden sijoitteluun sekä valaisimien valon tuottamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Valon lähde ei saa osua suoraan näkökenttään. Heijastumat erilaisilta pinnoilta, kuten näytöistä, tv:stä sekä työtasoilta pitää olla kitketty pois. Myös kaikki katseen kohteen ja katselijan välillä olevat heijastavat pinnat tulee eliminoida.

Pintojen kontrastit, valaistusvoimakkuudet, värit sekä heijastumissuhteet ovat oleellisia tilojen hahmotuksen avaintekijöitä. Sisävalaistuksessa yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on valonlähteiden värintoistokyky. Laadukas värintoisto toistaa värit oikeina ja tämä lisää informaation saatavuutta ympäristöstä. Valo ja väri vaikuttavat ihmisten mielentilaan ja sitä kautta työtehoon.

Oikealla valon suuntauksella sekä sijoittamisella saadaan haitalliset varjot pois tärkeimmästä katselukohteesta. Toisaalta valon suuntaus ja varjon muodostus ovat tärkeitä tekijöitä katselukohteen muodon tunnistamisessa. Niiden avulla saadaan myös syvyyttä ja tilavaikutelmaa.

Valaistuksella on suuri vaikutus etenkin työskentelyyn. Se vaikuttaa esimerkiksi työntekijöiden tuottavuuteen, työturvallisuuteen ja yleiseen hyvinvointiin. On tutkittu että vaativissa näkötehtävissä on saavutettu tuottavuuden nousua lisätessä valaistusvoimakkuutta (lumen) yli perustason, sekä saatu vähennettyä virheiden määrää vireystason noustessa. Eri tiloilla ja niiden käyttötarkoituksilla on erilaiset vaatimustasot valaistukselta. Tilat joissa ei työskennellä vaativat yleisesti n. 50-200lx, kun taas tarkkuutta vaativat tilat n. 800-2000lx

Tehokas työskentely on mahdollista vain, jos työpisteen ergonomia on kunnossa. Työpisteen valaistusta on suositeltavaa ohjata esimerkiksi erilasilla läsnäolotunnistimilla tai työpistekohtaisella valokytkimellä. Niiden avulla säästetään energiaa henkilön ollessa pois ja saadaan yksilöllinen valaistus. Työntekijä voi olla työpisteeltään suuren ajan palavereissa, jolloin läsnäolotunnistuksen avulla ei valaista tiloja turhaan. Yksilöllisellä ohjauksella työntekijät voivat säätää itselleen mieluisan valaistuksen.

KVS Oy on tuonut asiakkaidensa avuksi uusinta teknologiaa hyödyntävän mittalaitteiston. Tämän laitteiston avulla voimme tutkia mm. valaisimen tai tilan CCT, LUX, CRI, CIE1976, CIE1931, PPFD & PFD, CQS, Duv, LambdaP, S/P ratio, TLCI, GAI, BLH, Flicker ja HCL:n sekä lähes 40 muuta mittausarvoa.

Valaistusmittauksia suoritetaan varmistaakseen että valoa on riittävästi.

  • Lumen-arvo (lm) kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa ympäristöönsä. Mitä suurempi lumen-arvo on, sitä kirkkaampi lamppu.

  • Lux (lx) Kertoo valaistusvoimakkuuden

    • Kuinka suuri valovirta osuu tietyn suuruiselle pinnalle

  • Kelvin (k) kertoo minkä väristä valkoinen valo on

    • 1700K-3500K Lämmin valkoinen (tunkkainen/keltainen valkoinen)

    • 4000K-4500K Luonnon valkoinen (puhdas valkoinen)

    • 5000K-6000K Päivänvaloa (sinertävä valkoinen)

    • Toimistotiloissa suositellaan yli 4000K

  • CRI Värintoistoindeksi kertoo miten puhtaasti valoa tuotetaan. Auringonvalo on 100%

    • Toimistokäytössä CRI:n tulisi olla yli 85Ra

  • UGR Kiusahäikäisy kertoo kiusahäikäisyn määrän eri kulmista katsottuna. Valaistusstandardissa on määritelty tiloille tietyt arvot, joita häikäisyarvo ei saa ylittää. Arvot perustuvat sisävalaistuksen suosituksiin eurooppalaisen standardin EN 12464-1 mukaisesti.

    • Toimistotiloissa URG:n tulee olla 19 UGR

    • Valaistuksenlaatu vaikuttaa huomattavasti työntekijöiden tuottavuuteen ja hyvinvointiin

    • Valon tulee olla selkeä työn suorittamiseen, mutta se ei saa sokaista. UGR-arvo on olennaisen tärkeä yritysten toimistotilojen valaistuksen toteuttamisessa.

Esittelemme muutaman tärpin:

BLH= BLUE LIGHT HAZARD

Sinisen valon säteilyprosentti

Sinisen valon aallonpituuden (401 nm - 500 nm) säteilytehosuhde LEDissä. BLH:ta voidaan soveltaa mm. museovalaistukseen, jolloin sinisen valon aiheuttamat vahingot vältetään antiikkiesineissä.

Lisäksi käyttäjät voivat ymmärtää niiden ympärillä olevan sinisen valon riskitason, näyttää korkean energian näkyvän valon tehokkaasti ja suojata niitä mahdollisilta vaaroilta. Tämä on suositeltavaa mm. valaistusvalmistajille, LCD- ja OLED-näyttöpaneeleille, optikoille ja silmälääkäreille.

HCL= HUMAN CENTRIC LIGHTING

Biologisesti vaikuttava valo

Auttaa luomaan mukavampaa ja terveellisempää valaistusympäristöä.

Silmämme havainnoivat valoa ja väriä. Silmän verkkokalvo absorboi valon ja muuntaa sen hermosignaaliksi, joka välittää signaaleja aivoillemme visuaaliseen kuvantamiseen ja fysiologiseen toimintaan.

Melanopsin vastaa muusta kuin visuaalisesta toiminnasta, kuten kehon kellosta, melatoniinin ja muiden vapautumisesta. Melatoniini tunnetaan myös unihormoneina, joka hoitaa ihmisen elimistön biologista rytmiä. Päivän aikana sitä tuotetaan pienemmällä määrällä, jotta ihmiset pysyvät hereillä, muuten tunnet olosi väsyneeksi ja uneliaaksi. Tämän seurauksena valon voimakkuus ja erilainen CCT:t eli valkoisen valon värit vaikuttavat helposti vuorokausirytmin, hormonien erittymiseen ja ulkoiseen käyttäytymiseen.

Tämä on tärkein syy siihen, miksi valohoito voi välittää masennusta ja unihäiriöitä.

LUX IMAGE DISTRIBUTION

LUX valonjako

Mittalaitteistolla voidaan mitata alueellisesti kyseisen tilan tai tuotteen valonjakaumaa. Tällä tavoin voimme todentaa helposti onko tiloissa vaadittu määrä valoa.

Mittaus on myös mielenkiintoista toteuttaa erinäisiä valaistuspäivityksiä ennen ja jälkeen. Myös erilaiset varmistukset ja tämän myötä tarjouspyyntöjen laadinta helpottuu kun käyttäjillä on tieto lähtötasosta.